ЗМІ про ДонНУЕТ: Чим корисне провітрювання і як правильно його робити

Асистент кафедри технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи Ольга Анатоліївна Боднарук під час лабораторного заняття з приготування риби дала коментар ТРК Рудана для сюжету «Провітрювання: рекомендація чи необхідність?». Повітря у приміщенні можна оновити не тільки через вікна. На робочих місцях хімічних лабораторій або в закладах ресторанної індустрії мають бути встановлені потужні вентиляційні системи.

У ДонНУЕТ 14 лютого 2019 року відбувся І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Хімія»

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 28.11.2018 р. № 1313 «Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади у 2018/2019 навчальному році» та з метою підвищення якості підготовки кваліфікованих фахівців, пошуку і підтримки обдарованої студентської молоді в ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського 14 лютого 2019 року був проведений 1 етап Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії. Були залучені студенти трьох спеціальностей: 181 «Харчові технології», 241 «Готельно-ресторанна справа» та 142 «Енергетичне машинобудування».

Завдання олімпіади складалися з двох частин: теоретичної та практичної. Перша частина торкалася наступних тем: положення елемента в таблиці Менделєєва Д.І., закон еквівалентів, електролітична дисоціація, гідроліз, метали, гравіметричний та титриметричний аналіз, вуглеводні, харчові кислоти, вуглеводи.

Друга частина передбачала виконання якісних реакцій на білки, вуглеводи, катіони та аніони, а також визначення невідомої речовини за характером середовища.

Учасники олімпіади впоралися з завданнями.

Журі у складі Никифорова Р.П., Горяйнової Ю.А. та Яковчук О.Л. перевірили роботи.

Переможцем визнаний студент гр. ЕМБ-18 Расчехмаров Іван. Вітаємо і бажаємо подальших успіхів!

Отримати нові знання від найкращих експертів з Європейського Союзу та України їде студентка ДонНУЕТ

Студентку ДонНУЕТ спеціальності «Міжнародна економіка» Анастасію Чепурнову було відібрано для участі у 28 сесії EU Study Days in Ukraine, що є проектом Представництва Європейського Союзу в Україні, яка відбудеться 14-17 березня у Сумах. EU Study Days є проектом Представництва Європейського Союзу в Україні, що дає можливість українським студентам та випускникам ЗВО дізнатися більше про Європейський Союз та відносини між ЄС і Україною від ключових експертів у цій сфері. Крім того, проект має на меті створити мережу української молоді, яка спілкуватиметься й надалі для обміну досвідом та впровадження разом спільних ініціатив.

Для участі у кожній сесії відбирається 40 людей з різних регіонів України. Відбір учасників відбувається на основі поданої заявки та за такими критеріями:

а) освітній рівень студента чи випускника,

б) представлення максимально можливої кількості регіонів,

в) володіння англійською мовою.
Вітаємо та пишаємося досягненням Анастасії!

Наукове стажування у Варшаві

Кандидат технічних наук, доцент кафедри технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи Ірина Анатоліївна Назаренко взяла участь у науковому стажуванні для освітян «Академічна доброчесність» (м. Варшава, Польща). Організаторами даного заходу є Вищий Семінаріум Духовний у Варшаві UKSW спільно з Польсько-українською фундацією «Інститут Міжнародної Академічної і Наукової Співпраці» (IIASC) та Фундацією ADD. Метою наукового стажування є ознайомлення освітян України із європейськими підходами щодо питання наукового плагіату та популяризації академічної доброчесності, підвищення їх кваліфікації і поглиблення співпраці між Україною та Польщею у академічній та науковій галузях.

Наукове стажування проходило у два етапи. Перший етап передбачав самостійну роботу освітян над науковим есе. Робоча програма другого етапу передбачала:

  • круглий стіл за участю польських експертів компанії Plagiat.Pl “Запобігання плагіату в освітньому та науковому середовищі. Програмні засоби для виявлення можливого плагіату у наукових та академічних роботах”;
  • брифінг на тему легалізації перебування в Польщі та огляд основних правових та організаційних моментів навчання – легалізація документів, апостиль, нострифікація, переклади, вступна кампанія;
  • презентацію стипендіальних і грантових програм, а також порядок подання заяв на фінансування навчання і проведення наукових досліджень у польських ВНЗ;
  • інформаційний візит до польського Парламенту – Сейму.

Наукове стажування у такому форматі проходить уже вдруге. Аналогічний захід відбувся у листопаді 2018 року.

Цільовою аудиторією були освітяни, викладачі вищих навчальних закладів України, студенти та аспіранти. За результатами наукового стажування учасники отримали відповідні сертифікати.

Риба як продукт корисного харчування

18 лютого 2019 р. студенти денного відділення ГРС-18-М(б) ННІБГ готували смачні і корисні страви з риби. Тепер вони точно знають, яку рибу краще купувати, а яку ні, як правильно обробити рибу, прийоми нарізування риби і як її приготувати, щоб нас нагодувати.

Пропонуємо для обговорення проект освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 035 «Філологія»

Пропонуємо для обговорення проект освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 035 «Філологія»

Пропонуємо для обговорення проект освітньо-професійної програми «Мова та література (англійська, німецька). Переклд» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на електронну пошту: ostapenko@donnuet.edu.ua

Проект програми “Мова та література (англійська, німецька). Переклад”

В ДонНУЕТ 13 лютого 2019 року відбувся І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Фінанси»

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 28.11.2018 р. № 1313 «Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади у 2018/2019 навчальному році» та з метою підвищення якості підготовки кваліфікованих фахівців, пошуку і підтримки обдарованої студентської молоді в ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського 13 лютого 2019 року проводився І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Фінанси». В заході взяли участь 13 студентів Навчально-наукового інституту управління та адміністрування.

З вітальним словом до учасників олімпіади звернулася завідувач кафедри фінансів та банківської справи, д.е.н., доцент Н.О. Слободянюк.

Програма олімпіади включала у себе 4 етапи:

І – тестування;

ІІ– бліц-опитування;

ІІІ– аналітико-розрахункова задача;

ІV – розв’язання кейсу.

Заплановані етапи були проведені на належному науковому та організаційному рівні, з дотриманням методичних порад та умов проведення.

За результатами олімпіади кафедра фінансів та банківської справи вітає переможців:
І місце – ПомазанІ.С., студентка 2 курсу, ступеня бакалавр ННІУА (120 балів зі 130, І місце);

ІІ місце – ЄвсіковаК.С., студентка 2 курсу, ступеня бакалавр ННІУА (117 балів зі 130, ІІ місце);

ІІІ місце – КазаковаА.А., студентка 2 курсу, ступеня бакалавр ННІУА (105 балів зі 130, ІІІ місце).

Зазначені студенти отримали рекомендації щодо участі у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Фінанси».

У ДонНУЕТ пройшла відкрита лекція на тему «Технологія макаронного виробництва: проблеми та перспективи»

12 лютого 2019 року доцент кафедри технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи, кандидат технічних наук Слащева Аліна Вячеславівна провела відкрите лекційне заняття у академічних групах ТРГ-16, ТРГ-17с з дисципліни «Харчові технології» на тему «Технологія макаронного виробництва: проблеми та перспективи».

Лекція була присвячена проблематиці сучасного макаронного виробництва в Україні та світі. Було розглянуто класифікації макаронних виробів, які існують в Україні та за кордоном, а також їх сучасний асортимент. Проаналізовано види основної та допоміжної сировини у макаронному виробництві, особливості їх підготовки, сучасні види функціональних макаронних виробів, способи збагачення виробів із пшеничного та рисового борошна, особливості використання основної нетрадиційної сировини, як-то: рисового, житнього, кукурудзяного, гречаного борошна, білкових та мінеральних добавок. Досліджено технологічні схеми та основні параметри макаронного виробництва: традиційну, з рисового борошна, лапші швидкого приготування. Визначено основні показники якості макаронних виробів згідно із діючим ДСТУ. Матеріал відкритої лекції має чітко сформульований зв’язок з практичними прикладами в області харчових технологій, що забезпечує міцне формування професійних знань студентів  за спеціальністю 181 «Харчові технології». Викладач добре володів зворотнім зв’язком з аудиторією, в результаті якого студенти приймали активну участь в обговоренні досліджуваних питань.

Завданням відкритої лекції були: публічна демонстрація власного досвіду викладача, визначення ефективності лекційної майстерності, передача власного досвіду колегам.

На відкритій лекції були присутні: завідувач кафедри технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи, доцент, к.т.н. Р.П. Никифоров та доценти кафедри, к.т.н. Ю.А. Горяйнова, С.Ю. Попова, асистент О.О. Пусікова.

Навчально-науковий інститут бізнесу та гостинності вітає з Днем Святого Валентина

День закоханих відмічали у Навчально-науковому інституті бізнесу та гостинності студенти ДонНУЕТ. Вони підготували подарунок-коллаж у вигляді валентики і передали такі теплі слова іншим студентам та викладачам:

Хочемо з днем Валентина привітати,

Та цю Валентинку подарувати!

Проблеми обліку виробничих запасів та напрями його вдосконалення на підприємстві обговорили у ДонНУЕТ

13 лютого 2019 р. асистентом кафедри обліку та аудиту Роєвою Ольгою Сергіївною було проведено відкрите практичне заняття у академічних групах ОО-17, ОО-18с з дисципліни «Фінансовий облік 1» на тему «Облік виробничих запасів». Актуальність практичного заняття обумовлена необхідністю опанування основ фінансового обліку виробничих запасів з урахуванням змін чинного законодавства. Метою відкритого практичного заняття було дослідження слабких місць в організації облікового процесу на підприємствах та визначення напрямів удосконалення обліку надходження, наявності та руху виробничих запасів.

Практичне заняття проведено з використанням мультимедійної техніки та розробленої презентації, що дозволило виконати наступні завдання:

– розкрити економічну сутність виробничих запасів;

– обґрунтувати класифікації ознаки запасів;

– навести практичні приклади використання методів оцінки вибуття запасів;

– на основі практичних даних промислових підприємств дослідити методику аналітичного та синтетичного обліку виробничих запасів;

– вказати перелік типових порушень в організації обліку операцій з виробничими запасами та вказати напрями їх виявлення;

– надати пропозиції з удосконалення облікового процесу на підставі використання сучасних автоматизованих програм обробки економічної інформації.

На відкритому заняті  були присутні:

Директор навчально-наукового інституту економіки і підприємництва, кандидат економічних наук, доцент Нєізвєстна Олена Володимирівна.

Доцент кафедри обліку та аудиту, кандидат економічних наук, Шендригоренко М.Т.

Доцент кафедри фінансів та банківської справи, кандидат економічних наук, Юнацький М.О.

Студенти академічних груп ОО-18М, ГРС-18М та ФІН-17.