Гелловін

Традиції святкування Гелловіну в Університеті Туган-Барановського (ФОТО)

Щороку 31 жовтня в Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського проходить традиційний тиждень англійської мови, до якого належить і святкування HALLOWEEN, який проводять викладачі кафедри іноземної філології, українознавства та соціально-гуманітарних дисциплін під керівництвом завідувача кафедри к.п.н., доцента Остапенко Світлани Анатоліївни та викладачі кафедри технологій в ресторанному господарстві готельно-ресторанної справи та підприємництва під керівництвом завідувача кафедри к.е.н., доцента Ніколайчук Ольги Анатоліївни. 

В Україні це свято з кожним роком набуває все більшої популярності, зокрема, через яскраві традиції. 

Гелловін походить від стародавнього кельтського свята жнив і днів мертвих. Традиція виникла більше 2000 років тому. Стародавні кельти, які жили на території сучасної Великобританії, ділили рік на дві частини ‒ світлу і темну (літо і зиму). І коли темна частина змінювала світлу (в кінці жовтня), у кельтів починалися галасливі гуляння ‒ Самайн. Традиційними кольорами Гелловіну є чорний, що символізує смерть і темряву ночі, і помаранчевий ‒ символ збору врожаю в році, що минає. 

Після прийняття християнства у IX столітті 1 листопада почали відзначати як День усіх святих. Дата збіглася з язичницьким Самайном. В англійській мові цей день називається «All Hallowʼs Eve» і якщо скоротити, значить Halloween. 

Гелловін ‒ сучасне міжнародне свято. Згідно з переказами, в цей час душі померлих близьких спускаються на землю, а разом із ними ‒ злі духи і нечисті сили. Щоб відлякувати їх, в будинках на Гелловін зʼявляються головні атрибути свята ‒ «гарбузові лампи», а люди вбираються в костюми нечисті. 

Цьогоріч у конкурсі гарбузів брали участь студенти ДонНУЕТ усіх спеціальностей. Неймовірна фантазія молодого покоління вражає різноманіттям барв, уяви, емоцій та бажанням творити. 

Також за традицією цього свята, велику увагу приділяють стравам із гарбуза та цікавим гарбузовим композиціям. Різноманітність рецептів із гарбуза вражає уяву: перші, другі, десертні страви, а також запечені, консервовані, сушені та грілеровані. Крім того, існують сорти, які їдять сирими ‒ вони солодкі або пряні. І це ще не все: ласуни можуть оцінити мармелад і варення, гурмани ‒ фаршировані плоди, любителі пива ‒ гарбузовий варіант, а оригінали ‒ помаранчеві коктейлі. Цього року були представлені оригінальні та корисні страви. Завдяки святковій тематиці, кожна страва була оригінальна та цікава, а за смаком надзвичайно смачна та ще й корисна, так як гарбуз складається на 90 % із води. Він містить безліч вітамінів, амінокислот, білків та вуглеводів.  

Також це свято відвідали і студенти-іноземці відділу доуніверситетської підготовки ДонНУЕТ. Вони із подивом та зацікавленістю спостерігали за презентаціями. 

Студенти-іноземці отримали велике задоволення та позитивні емоції від побаченого, а також поділилися своїми враженнями та провели паралель зі святкуванням Гелловіну у своїх рідних країнах. 

193 разів прочитано