Результати анкетування ЗдВО, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Ресторанні технології» другого (магістерського) рівня вищої освіти

У опитуванні за формою SQ_13 щодо перегляду структури та змісту освітніх програм взяли участь здобувачі вищої освіти другого (магістерського) рівня освітньої програми «Ресторанні технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Анкетування проводилося з 2 по 5 вересня 2024 р. в онлайн формі з використанням сервісу MicrosoftForms.

На питання, чи потребує ваша освітня програма (ОП) перегляду, 10,5 % респондентів відповіли «Потребує за умови змістовного обґрунтування змін», 12 % обрали відповідь «Потребує, в залежності від пропозицій здобувачів ВО, роботодавців» та 77,5 % – «Не потребує».

50 % респондентів вважають, що ОП відмінно формує їх академічні знання та навички, 50 % – добре. 50 % опитаних вважають, що ОП відмінно сприяє їх особистісному розвитку, по 25 % опитаних віддали перевагу доброму та задовільному рівню. Подібно 50 % респондентів вважають, що ОП, за умови її успішного опанування, відмінно вплине на їх майбутню кар’єру, по 25 % вважають такий рівень впливу добрим та задовільним. 62,5 % учасників стверджують, що ОП відповідає їх потребам та сучасним потребам суспільства. 37,5 % респондентів вважають, що необхідність перегляду ОП може бути викликана застарілістю ОП та її невідповідністю сучасним вимогам, 62,5 % – необхідністю постійного вдосконалення ОП у світлі найновіших досліджень. 75 % респондентів вважають, що їх ОП повністю відповідає сучасним потребам ринку праці та суспільства, ще 25 % – на достатньому рівні. 82,5 % респондентів вважають, що перелік обов’язкових дисциплін за їхньою ОП не потребує перегляду. 17,5 % опитуваних стверджують, що перелік вибіркових дисциплін даної ОП перегляду потребує і головна причина цього – необхідність удосконалення ОП. Щодо відповідності наявної форми атестації за ОП Стандарту вищої освіти та достатності для визначення кваліфікації випускників думки розділилися – 90 % респондентів вважають, що так, а інші 10 %, що ні. Всі респонденти вважають, що графік організації навчального процесу за відповідною ОП повністю відповідає цілям ОП та навчальному плану. За думкою 87,5 % опитаних навчальний план повністю відповідає цілям ОП, компетентностям та кваліфікації випускників. 85 % даного анкетного опитування відповіли, що форми викладання навчальних дисциплін за даною освітньою програмою не потребують ніяких змін; 15% вважають, що «Так, потребують тому, що мені не подобаються». На думку 85 % респондентів ресурси Університету достатні для досягнення цілей за відповідною ОП та відповідають цілям ОП, формам навчання та викладання. Щодо відповідності результатів навчання за ОП очікуванням респондентів, їх потребам та рівню задоволеності навчанням: «Дуже задоволений» та «Швидше задоволений» – по 25 %, «Задоволений» – 50% респондентів.

75% респондентів вважають, що, зміст ОП можна поліпшити за рахунок опитування роботодавців, по 12,5% – за рахунок підвищення рівня їх залучення до перегляду ОП та за рахунок залучення здобувачів до перегляду ОП.

37,5 % опитаних відповіли, що дуже задоволені навчанням за даною ОП, 50 % – цілком задоволені,  ще 12,5 % – «Швидше задоволені». 75 % учасників анкетування вважають дану ОП достатньою для працевлаштування, 25 % учасників анкетного опитування – сучасною та затребуваною.

За результатами анкетування встановлено, що рівень задоволеності змістом та структурою даної освітньої програми серед здобувачів вищої освіти є достатньо високим. За результатами обговорення анкетування на засіданні кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва запропоновано продовжувати регулярне співробітництво з роботодавцями з метою підтримування ОП в актуальному стані, що відповідатиме вимогам сучасного ринку праці та очікуванням роботодавців (гарант, зав. кафедри, викладачі).

ОПИТУВАННЯ МАГІСТРІВ ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНОЇ ПРОГРАМИ «ПІДПРИЄМНИЦТВО ТА ТОРГІВЛЯ» ЩОДО РОЗВИТКУ СТУДЕНТСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ

02.09-05.09.2024 було проведено онлайн-опитування здобувачів вищої освіти, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Підприємництво та торгівля» другого (магістерського) рівня вищої освіти,  щодо розвитку студентського самоврядування.

За результатами анкетування встановлено, що:

100% респондентів знають про діяльність студентського самоврядування та мають достатньо інформації про нього;

100% респондентів зазначили, що усі студенти ДонНУЕТ мають рівні права та можуть обиратися та бути обраними в робочі, дорадчі, виборні та інші органи студентського самоврядування;

50% респондентів зазначили, що вони беруть участь у заходах, що організовуються студентським самоврядуванням ДонНУЕТ, у т.ч. голосують на виборах до органів студентського самоврядування ДонНУЕТ;

25% респондентів не брали участі у діяльності студентського самоврядування ДонНУЕТ раніше, але хотіли би брати участь у діяльності студентського самоврядування ДонНУЕТ у майбутньому;

75% респондентів вважають, що студентське самоврядування ДонНУЕТ сприяє участі здобувачів вищої освіти в управлінні Університетом, 25% – обради відповідь «важко відповісти на це питання»;

75% респондентів зазначили, що адміністрація ДонНУЕТ не втручається в діяльність органів студентського самоврядування, 25% надали відповідь «Важко відповісти»;

75% респондентів зазначили, що адміністрація ДонНУЕТ створює належні умови для діяльності органів студентського самоврядування, 25% – «важко відповісти»;

75% респондентів зазначили, що адміністрація ДонНУЕТ забезпечує матеріальну та фінансову основу студентського самоврядування (приміщення, оргтехніка, фінансування), 25% – обрали відповідь важко відповісти;

100% респондентів вважають, що студентське самоврядування ДонНУЕТ забезпечує представництво і захист прав та інтересів здобувачів вищої освіти;

100% респондентів вважають, що студентське самоврядування ДонНУЕТ сприяє соціальному становленню та громадянській активності студентів;

100% респондентів вважають, що викладачі ДонНУЕТ схвально ставляться до участі студентів у діяльності студентського самоврядування.

У результаті обговорення результатів анкетування на засіданні кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва прийнято наступне рішення (протокол № 2 від 09.09.2024): гаранту ОП, викладачам кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва здійснити заходи із підвищення обізнаності здобувачів ВО ОПП Підприємництво та торгівля щодо діяльності студентського самоврядування, сприяти зацікавленості студентів у роботі студентського самоврядування.

 

 

 

Опитування здобувачів ОП «Готельно-ресторанний бізнес» другого (магістерського) рівня вищої освіти щодо політики та процедури врегулювання конфліктних ситуацій

У опитуванні щодо відповідності політики та процедури врегулювання конфліктних ситуацій в Університеті за анкетою форми SQ_12 взяли участь  здобувачів ВО другого (магістерського) рівня вищої освіти ОП «Готельно-ресторанний бізнес». Анкетування проводилось в період з 02.09.2024-05.09.2024 р. в он-лайн формі з використанням сервісу Microsoft Forms.

Результати анкетування є наступними:

– 80% здобувачів ВО надали відповідь, що вони добре знайомі із процедурою розв’язання конфліктних ситуацій у ДонНУЕТ, 20% здобувачів вважають, що скоріше знайомі із даною процедурою. Всі респонденти серед офіційних документів, у яких міститься порядок розв’язання конфліктних ситуацій у ДонНУЕТ зазначили Положення ДонНУЕТ та Кодекс етики та гідності;

– серед заходів, що вживаються в Університеті для запобігання виникнення конфліктних ситуацій, здобувачів ВО назвали ознайомлення з офіційними документами щодо запобігання та врегулювання конфліктних ситуацій в ДонНУЕТ, тематичні заходи, присвячені запобіганню окремих видів конфліктів та опитування;

– 15% здобувачів Во зазначили, що вони стикалися із конфліктами «студент-студент». 100% зазначили, що ніколи або майже не стикалися із конфліком «студент-викладач», про конфлікт «батьки-адмінстрація» жодних відповідей не надходило;

– 100% респондентів зазначили, що під час навчання у ДонНУЕТ вони не стикалися з випадками корупції, булінга, сексуальних домагань, дискримінації;

–15% опитаних, які стикалися із конфліктними ситуаціями, обізнані з процедурами вирішення конфліктних ситуацій, законодавчими та нормативними документами Університету, які регулюють дані процедури. основний тип конфліктних ситуацій, який виникав – нетолерантне спілкування між студентами;

За результатами обговорення анкетування на засіданні кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва (протокол №2 від 09.09.2024 р.) ухвалено наступні рішення:

1) запропоновано доводити інформацію про механізми врегулювання можливих конфліктів до здобувачів освіти не тільки через нормативні документи на інформаційних ресурсах Університету та посилання на них під час загальних організаційних зборів, а й у всі інші можливі способи, задля досягнення високого рівня обізнаності цільової аудиторії з відповідних питань (викладачі, гарант, зав. кафедри);

2) реалізувати і надалі політику нульової толерантності до проявів корупції, булінга, сексуальних домагань, дискримінації, повідомляти про їх виникнення;

3) дотримуватися превентивної тактики врегулювання конфліктних ситуацій.

ОПИТУВАННЯ МАГІСТРІВ ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНОЇ ПРОГРАМИ «ПІДПРИЄМНИЦТВО ТА ТОРГІВЛЯ» ЩОДО ПРОЦЕДУР ВНУТРІШНЬОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ОП

02.09-05.09.2024 було проведено on-line опитування здобувачів вищої освіти, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Підприємництво та торгівля» другого (магістерського) рівня вищої освіти, щодо процедур внутрішнього забезпечення якості ОП.

За результатами опитування установлено, що:

100% респондентів відомо, яким чином здійснюється перегляд змісту освітніх програм;

75% респондентів повністю усвідомлюють, яким чином вони приймають участь у перегляді освітніх програм, 25% респондентів швидше усвідомлюють дану процедуру;

100% респондентів вважають, що Університет достатньо робить для моніторингу пропозицій здобувачів ВО та періодичного перегляду ОП;

100% респондентів вважають, що процес збору та обробки пропозицій здобувачів ВО щодо структури та змісту ОП за допомогою Google Forms є зручним та об’єктивним;

75% респондентів вважають, що система опитування здобувачів ВО Університету дає можливість впливати на процес перегляду та удосконалення ОП, 25% – такий влив недостатній;

25% респондентів зазначили, що вони брали особисту участь в перегляді / оновлені / обговоренні змісту ОП; 50% – хотіли б взяти участь у обговоренні ОП;

75% респондентів, які були ознайомлені з процедурою перегляду ОП, зазначили, що вони не вважають за потрібне змінювати свою ОП, оскільки вона є актуальною;

100% респондентів вважають, що студентське самоврядування бере достатню участь у процедурах внутрішнього забезпечення якості ОП.

У результаті обговорення результатів опитування на засіданні кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва прийнято наступні рішення (протокол № 2 від 09.09.2024 р.):

  1. Результати опитування здобувачів вищої освіти взяти до відома.
  2. Гаранту ОП розширити кількість залучених здобувачів ВО до перегляду ОП.
  3. Гаранту ОП, кураторам академічних груп інформувати здобувачів ВО про обговорення змін до ОП, можливість та шляхи залучення здобувачів до цього процесу, зміни, яких зазнала ОП із моменту її започаткування.

 

Опитування здобувачів ОП «Готельно-ресторанний бізнес»  другого (магістерського) рівня вищої освіти щодо відповідності освітнього середовища Університету потребам та інтересам здобувачів

У опитуванні щодо відповідності освітнього середовища Університету потребам та інтересам здобувачів за анкетою форми SQ_11 взяли участь  здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти освітньої програми «Готельно-ресторанний бізнес». Анкетування проводилось в період  02.09.2024-05.09.2024 р. в он-лайн формі з використанням сервісу Microsoft Forms.

У даній анкеті респондентам пропонувалось оцінити судження щодо рівня та ефективності організації освітнього середовища Університету за 5-ти бальною шкалою, де 1 – «повністю не згоден», 5 – «повністю згоден». Середні значення виставлених учасниками анкетного опитування оцінок узагальнено до таблиці:

Найменування критерію Бали
1 Освітнє середовище в Університеті є безпечним для життя та здоров’я здобувачів ВО 4,8
2 Адміністрація Університету оперативно реагує на запити і потреби здобувачів ВО щодо підвищення рівня безпеки навчання в Університеті 5,0
3 В Університеті забезпечується дотримання санітарно-гігієнічних норм 5,0
4 В Університеті забезпечується дотримання норм протипожежної безпеки 4,8
5 На території Університету забезпечуються громадська безпека і порядок 5,0
6 В Університеті забезпечується добрий стан приміщень для проведення занять та високий рівень оснащення сучасною технікою (мультимедійною, тощо) 5,0
7 В Університеті забезпечується висока ефективність системи інформаційно-консультативної підтримки здобувачів вищої освіти 5,0
8 Інформаційні ресурси Університету за моєю освітньою програмою повністю доступні 5,0
9 Інтернет-ресурси Університету повністю доступні для здобувачів ВО 5,0
10 Інформація щодо проведення запланованих заходів в Університеті повністю доступна 4,8
11 Здобувачі вищої освіти мають можливість потрапити на особистий прийом до директора ННІ 4,8
12 Питання здобувача вищої освіти ефективно вирішуються директором ННІ 5,0
13 В Університеті наявна ефективна система соціальної підтримки здобувачів ВО 4,7
14 В Університеті забезпечені умови для реалізації права на освіту для осіб з особливими освітніми потребами, які навчаються за освітньою програмою 4,7
15 В Університеті повністю доступна інформації щодо реалізації права на освіту осіб з особливими освітніми потребами 4,75
16 В Університеті наявна інфраструктура для людей з особливими потребами 4,75
17 Адміністрацією Університету оперативно вирішуються питання здобувачів вищої освіти з особливими освітніми потребами 4,75
18 В Університеті наявні ефективні процедури врегулювання адміністрацією конфліктних ситуацій, пов’язаних із сексуальними домаганнями, дискримінацією та проявами корупційних дій 5,0

Будь-яких додаткових пропозицій щодо покращення організації освітнього середовища Університету від респондентів отримано не було. Таким чином, результати анкетування показують, що здобувачі вищої освіти підтверджують повну відповідність освітнього середовища Університету їх потребам та інтересам. За всіма критеріями отримано оцінки вищі, ніж «4,7».

За результатами обговорення анкетування на засіданні кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва (протокол №2 від 09.09.2024 р.) запропоновано: продовжувати практику поширення інформації серед здобувачів ВО щодо заходів, які в Університеті здійснюються для забезпечення безпеки життя та здоров’я здобувачів; поширити інформування здобувачів ВО щодо умов, які створено в Університеті для осіб з особливими освітніми потребами.

Результати анкетування ЗдВО, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Ресторанні технології» другого (магістерського) рівня вищої освіти

У опитуванні за формою SQ_12 щодо відповідності політики та процедури врегулювання конфліктних ситуацій в Університеті взяли здобувачі вищої освіти другого (магістерського) рівня освітньої програми «Ресторанні технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Анкетування проводилося з 2 по 5 листопада 2024 р. в онлайн формі з використанням сервісу MicrosoftForms.

Відповіді учасників анкетного опитування у форматі середніх арифметичних значень оцінок за 4-бальною шкалою щодо розповсюдженості конфліктних ситуацій в Університеті, де оцінка «0» відповідає відсутності визначеної відповіді, оцінка «1» відповідає повній відсутності конфліктних ситуацій, а оцінка «4» свідчить про розповсюдженість конфліктних ситуацій, наступні: студент-студент (3,0), студент-викладач (3,0), батьки-адміністрація/викла­дач (1,0).

На відповідь «Чи добре Ви знайомі з процедурою розв’язання конфліктних ситуацій у ДонНУЕТ?» 87,5 % респондентів  надали відповідь «скоріше так», проте 12,5 % респондентів відповіли «скоріше ні». 62,5 % учасників анкетного опитування знайомі з офіційними документами Університету, які містять порядок розв’язання конфліктних ситуацій, 37,5 % у своїх відповідях послалися  на Кодекс етики та гідності Університету.

Серед заходів,що вживаються в Університеті для запобігання виникнення конфліктних ситуацій, 50 % респондентів указали варіант ознайомлення учасників освітнього процесу із офіційними документами щодо запобігання та врегулювання конфліктних ситуацій в ДонНУЕТ, 37,5 % людей указали тематичні заходи, присвячені запобіганню окремих видів конфліктів і ще 12,5 % респондентів не змогли навести жодного виду заходів із запропонованих у варіантах відповідей.

На питання «Ким зазвичай (найчастіше) розв’язується конфліктна ситуація між учасниками освітнього процесу в Університеті» було отримано різноманітний розподіл відповідейв залежності від учасників конфліктних ситуацій. Це і студенти (53-80 %), і директор ННІ (7-80 %), і проректор (20-33 %), і викладачі (13 %), і МОНУ (7 %), і батьки (20 %). Деяким респондентам було важко відповісти.Серед видів конфліктних ситуацій, з якими учасники анкетного опитування стикалися на рівні «студент-студент», були згадані «Різниця у ціннісних орієнтаціях» (37,5 % респондентів) та «Нетолерантна поведінка у спілкуванні» (також 37,5 % респондентів). Інші 25 % опитаних вказали, що не стикалися із жодною подібною конфліктною ситуацією.Конкретних пропозицій щодо покращення процедури врегулювання конфліктних ситуацій «студент-студент» у ДонНУЕТ учасниками анкетного опитування надано не було.

Серед причин конфліктів на рівні «студент-викладач» учасниками анкетного опитування було вказано варіанти «Методика викладання» (12,5 % респондентів), «Упереджене ставлення до студента» (25 %), «Проведення опитування чи контрольних заходів з неопрацьованих тем» (12,5 %) та «Завищені вимоги до студента(ів)» (25 %). 75 % не стикалися з жодною із представлених у варіантах відповідей причин конфліктних ситуацій на рівні «студент -викладач». Щодо питання, наскільки ефективним є порядок реагування адміністрації на доведені випадки боулінгу, сексуальних домагань, дискримінації та корупції в Університеті, 100 % респондентів обрали варіант відповіді, що їм такі випадки не відомі.

Таким чином, результати даного анкетного опитування свідчать, що політика та процедури врегулювання конфліктних ситуацій в ДонНУЕТ є ефективною, конфліктні ситуації вирішуються безпосередньо учасниками конфліктних ситуацій. За результатами обговорення анкетування на засіданні кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва пропонується доводити інформацію про механізми врегулювання можливих конфліктів до здобувачів освіти не тільки через нормативні документи на інформаційних ресурсах Університету та посилання на них під час загальних організаційних зборів, а й у всі інші можливі способи, щоби досягти високого рівня обізнаності цільової аудиторії з відповідних питань (викладачі, гарант, зав. кафедри).

Результати анкетування ЗдВО, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Ресторанні технології» другого (магістерського) рівня вищої освіти

У опитуванні за формою SQ_11 щодо відповідності освітнього середовища Університету їх потребам та інтересам взяли участь здобувачі вищої освіти другого (магістерського) рівня освітньої програми «Ресторанні технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Анкетування проводилося з 2 по 5 вересня 2024 р. в онлайн формі з використанням сервісу MicrosoftForms. У даній анкеті респондентам пропонувалось оцінити судження щодо рівня та ефективності організації освітнього середовища Університету за 5-ти бальною шкалою, де 1 – «повністю не згоден», 5 – «повністю згоден».

Середні значення виставлених учасниками анкетного опитування оцінок наступні:

4,8 – в Університеті забезпечується дотримання санітарно-гігієнічних норм, в Університеті забезпечується дотримання норм протипожежної безпеки, інтернет-ресурси Університету повністю доступні для здобувачів вищої освіти;

4,7 – освітнє середовище в Університеті є безпечним для життя та здоров’я здобувачів вищої освіти, на території Університету забезпечуються громадська безпека і порядок, в Університеті забезпечується добрий стан приміщень для проведення занять та високий рівень оснащення сучасною технікою (мультимедійною, тощо), в Університеті забезпечується висока ефективність системи інформаційно-консультативної підтримки здобувачів вищої освіти, інформаційні ресурси Університету за моєю освітньою програмою повністю доступні, здобувачі вищої освіти мають можливість потрапити на особистий прийом до директора ННІ, в Університеті забезпечені умови для реалізації права на освіту для осіб з особливими освітніми потребами, які навчаються за освітньою програмою, в Університеті наявні ефективні процедури врегулювання адміністрацією конфліктних ситуацій, пов’язаних із сексуальними домаганнями, дискримінацією та проявами корупційних дій;

4,6 – адміністрація Університету оперативно реагує на запити і потреби здобувачів вищої освіти щодо підвищення рівня безпеки навчання в Університеті, інформація щодо проведення запланованих заходів в Університеті повністю доступна, в Університеті наявна ефективна система соціальної підтримки здобувачів вищої освіти, в Університеті повністю доступна інформації щодо реалізації права на освіту осіб з особливими освітніми потребами, Адміністрацією Університету оперативно вирішуються питання здобувачів вищої освіти з особливими освітніми потребами;

4,5 – питання здобувача вищої освіти ефективно вирішуються директором ННІ;

4,3 – в Університеті наявна інфраструктура для людей з особливими потребами.

За результатами обговорення анкетування на засіданні кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва встановлено, що рівень та ефективність організації освітнього середовища Університету за різними критеріями респондентами були оцінені від 4,3 до 4,8 балів; здобувачі вищої освіти другого (магістерського) рівня підтверджують практично повну відповідність освітнього середовища Університету їх потребам та інтересам.

За результатами обговорення анкетування на засіданні кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва визначено необхідність зав. кафедри підготувати пропозиції щодо удосконалення інфраструктури для людей з особливими потребами та передати їх на розгляд в планово-економічний відділ.

 

Бібліотека Університету Туган-Барановського інформує: день демократії

У межах плану дій Центру європейської інтеграції, який створено в ДонНУЕТ відповідно до цілей та задач за грантовим проєктом “Підвищення освітньої та наукової ролі ДонНУЕТ як внутрішньо переміщеного закладу вищої освіти у громаді Донецької області”, у бібліотеці ДонНУЕТ відбулась презентація, присвячена Міжнародному дню демократії.

15 вересня щороку відзначається Міжнародний день демократії. Таке рішення було ухвалено Генеральною асамблеєю ООН у 2007 році. Головною метою цього дня є привернення уваги до того, наскільки цінними для кожного громадянина є свобода думки та дотримання прав людини.

Міжнародний день демократії

Результати анкетування ЗдВО, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Ресторанні технології» другого (магістерського) рівня вищої освіти

У опитуванні за анкетою форми SQ_9 щодо дотримання академічної доброчесності та її популяризації взяли участь здобувачі вищої освіти другого (магістерського) рівня освітньої програми «Ресторанні технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Анкетування проводилось з 02.09.24 по 05.09.24 р. в онлайн формі з використанням сервісу MicrosoftForms.

За результатами анкетування було виявлено, що із визначенням терміну «академічна доброчесність» знайомі 37,5 % опитаних або скоріше знайомі 62,5 % опитаних. Абсолютно подібні результати було отримано з питання володіння учасниками анкетного опитування визначенням терміну «академічний плагіат».

100 % опитаних відповіли, що знають як перевірити текст на плагіат за допомогою онлайн-ресурсів або спеціалізованих програм. На питання «Чи перевіряли Ви коли-небудь власні наукові роботи, статті, тези на плагіат самостійно?» лише 25 % опитаних дали відповідь «Так, іноді» та 75 % відповіли, що ніколи цього не робили.

На питання «Чи знаєте Ви про випадки плагіату в Університеті?» 87,5 % респондентів повідомили, що такі випадки їм не відомі та 12,5 % опитаних було важко відповісти на це питання.Всі учасники анкетного опитування відповіли, що вони особисто ніколи не ставали жертвою плагіату.

62,5 % респондентів обрали відповідь «Плагіат – це неправильно; хай це важче, але намагатимусь уникати таких дій», 25 % – «Плагіат – це погано, але я не знаю/не вмію правильно, або мені важко так зробити, тому краще запозичити матеріал звідкись» та ще 12,5 % обрали варіант «Плагіат не схвалюється, але яка різниця, якщо це дозволяє зекономити сили та час».

62,5 % опитаних студентів намагаються уникати плагіату при виконанні навчальних завдань або написанні наукових робіт, проте 25 %  обрали варіант відповіді, що до плагіату вдаються всі, але у певних ситуаціях  і ще 12,5 % було важко відповісти на це питання.

Із нормативними документами Університету щодо запобігання та виявлення плагіату, за результатами даного анкетного опитування, знайомі 75 % респондентів, 25 % – скоріше знайомі.

100 % учасників даного анкетного опитуваннявважають за правильне намагатись дотримуватися всіх принципів академічної доброчесності.

Також, за думкою 100 % респондентів, усне або письмове зобов’язання студентів дотримуватись принципів академічної доброчесності посилить (37,5 % відповідей) або скоріше посилить (62,5 % відповідей) їх намагання діяти доброчесно.

На питання «Чи повідомите Ви викладача, наукового керівника або представника адміністрації Університету про плагіат іншого студента, якщо Вам стане відомий такий факт?» 75 % респондентів обрали варіант відповіді «Важко відповісти», по 12,5 % відповіли «Скоріше ні» і «Скоріше так».

Справедливими заходами по відношенню до винуватця у разі виявлення плагіату з боку здобувача вищої освіти 100 % респондентів вважають недопущення роботи до захисту та/або публікації та скасування результатів оцінювання знань.

За результатами обговорення анкетування на засіданні кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва встановлено, що поняття «академічна доброчесності» та «академічний плагіат» зрозуміле здобувачам вищої освіти другого (магістерського) рівня освітньої програми «Ресторанні технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології», проте слід продовжувати роз’яснювальну роботу з метою повного виключення проявів академічного плагіату в Університеті.

 

 

Результати анкетування ЗдВО, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Ресторанні технології» другого (магістерського) рівня вищої освіти

У опитуванні з 02.09.24 р. по 05.09.24 р. щодо організації контрольних заходівв Університеті за анкетою форми SQ_8 взяли участь здобувачі вищої освіти другого (магістерського) рівня освітньої програми «Ресторанні технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Виявлено, що всіх здобувачів ВО, які взяли участь в анкетному опитуванні, було ознайомлено з документом, який регулює процес організації контрольних заходів ще під час навчальних занять. 100 % опитаних вважають, що правила проведення контрольних заходів в Університеті є доступними для всіх учасників освітнього процесу, що форми контрольних заходів та критерії оцінювання були повною мірою доведені до їх відома та були зрозумілі ними.

На відповідь «В якому документі можна знайти критерії оцінювання рівня знань за окремою дисципліною?» 37,5 % респондентів обрали відповідь «В робочій програмі навчальної дисципліни», а інші 62,5 % посилаються на викладача.

87,5 % респондентів визнають правила проведення контрольних заходів досить чіткими і зрозумілими. На питання «Чи була інформація про контрольні заходи та критерії їх оцінювання заздалегідь оприлюднена?» позитивно відповіли також 87,5 %. За питанням «Чи завжди інформація про графіки проведення контрольних заходів є вчасною, повною та доступною?» було отримано наступні результати: 50 % здобувачів ВО обрали відповідь «Так», 37,5 % здобувачів ВО обрали відповідь «Швидше так», 12,5 % обрали відповіді «Так, але не за всіма дисциплінами». Процедура проведення контрольних заходів повністю достатньо відповідає принципам прозорості за думкою 75 % респондентів.

87,5 % респондентів визнали критерії оцінювання контрольних заходів чіткими та зрозумілі за всіма контрольними заходами. 100% учасників анкетного опитування своїми відповідями визнали, що  методи контролю знань під час сесії були досить валідними.

На думку 75 % респондентів правила проведення контрольних заходів, що використовуються в Університеті, повністю забезпечують об’єктивність екзаменаторів. Усі 100 % опитаних своїми відповідями засвідчили те, що в Університеті повністю дотримуються правил організації контрольних заходів.

87,5 % здобувачів ВО вважають, що електронна форма сьогодні є найбільш прийнятною формою проведення контрольних заходів і забезпечує повну відповідність рівня знань та оцінки. Але 12,5 % до сьогодні вважають, що електронна форма лише частково забезпечує відповідність рівня знань та оцінки.

100 % опитуваних відповіли, що із документом, яким регулюється процедура повторного проходження контрольних заходів (ліквідації академічних заборгованостей), вони знайомі і визнали, що правила повторного проходження контрольних заходів є досить чіткими та зрозумілими. Ніхто із опитаних не стикався з випадками необ’єктивного оцінювання рівня знань під час повторного проходження контрольних заходів.

Додаткових пропозицій щодо покращення організації контрольних заходів під час даного анкетування не надходило.

Отже, обрані Університетом форми проведення контрольних заходів  та критерії оцінювання є об’єктивними та зрозумілими для більшості здобувачів ВО ступеня магістра за освітньою програмою «Ресторанні технології».

За результатами обговорення анкетування на засіданні кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва було прийнято рішення щодо подальшого розширення банку тестових завдань для поточного та підсумкового контролю знань.