Опитування бакалаврів, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Готельно-ресторанна справа»

Опитування здобувачів вищої освіти, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Готельно-ресторанна справа» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за змістом анкети SQ 5 «Опитування здобувачів вищої освіти щодо відповідності форм, методів навчання і викладання вимогам студентоцентрованого підходу» проводилось у формі онлайн-опитування 14.09.2021 – 23.09.2021 р. із використанням сервісу Microsoft Forms.

Розподіл відповідей на запитання анкети «Наскільки особисто Вас влаштовують можливості обирати дисципліни для вивчення, які надає Університет?» наступний (рис. 1):

  1. «Повністю влаштовують» – 80 % респонденти.
  2. «Скоріше влаштовують» – 20 % респондентів.

Рис. 1 –  Розподіл відповідей здобувачів вищої освіти на питання «Наскільки особисто Вас влаштовують можливості обирати дисципліни для вивчення, які надає Університет ?»

 

Позитивно респонденти відповіли на питання «Чи є, на Вашу думку, знання, вміння й навички, які отримуються в Університеті, достатніми для Вашої майбутньої професійної діяльності?» 40 % здобувачів вищої освіти з числа опитаних обрали варіант відповіді «так, достатні», 60 % осіб – «скоріше достатні».

 

На запитання «Наскільки особисто Вас задовольняє рівень викладання навчального матеріалу на лекціях?» відповіді здобувачів вищої освіти наступні:

  1. «Повністю задовольняє» – 80 % респондентів.
  2. «Скоріше задовольняє» – 20 % респондентів.

 

На запитання «Наскільки особисто Вас задовольняє рівень викладання навчального матеріалу на семінарських і практичних заняттях?» 80 % осіб обрали варіант відповіді «Повністю задовольняє», 20 % – «Скоріше задовольняє». У відповідь на питання щодо пропозицій для підвищення рівня викладання навчального матеріалу на семінарських і практичних заняттях, то лише 1 особа надала пропозицію щодо використання ще більше реальних прикладів з практики роботи підприємств готельно-ресторанного господарства.

 

100 % здобувачів ВО, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Готельно-ресторанна справа» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, відповіли, що  «викладачі кафедри завжди інформують про організацію освітнього процесу з дисципліни щодо кількості модулів та годин у кожному з них, змісту та мети модулів, критеріїв оцінювання тощо».

 

Відповідаючи на запитання «Чи надають Вам викладачі вичерпну інформацію щодо критеріїв оцінювання навчальних досягнень?» всі опитані здобувачі вищої освіти надали відповідь «Так», крім того визначили, що критерії є зрозумілими.

 

На запитання анкети «Як Ви оцінюєте критерії оцінювання знань, умінь і навичок, що застосовуються викладачами, щодо їх відповідності реальним вимогам до якості підготовки?» усі студенти визначили, що критерії відповідають реальним вимогам до якості підготовки.

 

За результатом анкетування групою забезпечення запропоновано проведення моніторингу навчальних ресурсів, що використовуються, з метою розробки плану удосконалення методичного забезпечення.

Опитування магістрів, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Готельно-ресторанний бізнес»

Опитування здобувачів вищої освіти, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Готельно-ресторанний бізнес» другого (магістерського) рівня вищої освіти за змістом анкети SQ 4 «Опитування здобувачів вищої освіти (фокус-груп) щодо навчального навантаження» проводилось у формі онлайн-опитування з 14.09.2021р.  по 23.09.2021 р. із використанням сервісу Microsoft Forms.

В опитуванні взяли участь 7 здобувачів ВО денної і заочної форми здобуття вищої освіти, що навчаються за ОП «Готельно-ресторанний бізнес» другого (магістерського) рівня вищої освіти.

З огляду на порівняно вузьку тему опитування і подібність оцінюваних показників, анкета мала вигляд переліку критеріїв, які респонденти мали оцінити за 5-бальною шкалою (від «1» – «повністю не задовольняє» до «5» – «повністю задовольняє»). Зведена таблиця із розподілом відповідей опитаних здобувачів вищої освіти ОП «Готельно-ресторанний бізнес» представлена нижче (табл. 1).

 

Таблиця 1. Розподіл відповідей здобувачів вищої освіти на питання «Оцініть, будь ласка, навчальне навантаження за запропонованими критеріями…»

Найменування критерію Оцінка критерію Серед­ня оцінка
1 2 3 4 5
1. Доступність організаційно-методичного та інформаційного забезпечення навчального процесу       2 5 4,71
2 графік організації навчального процесу       2 5 4,71
3 розклад занять       2 5 4,71
4 навчальний план       2 5 4,71
5 індивідуальний план       1 6 4,86
6 Оперативність реагування адміністрації Університету на Ваші запити щодо навчального навантаження      1 1 5 4,51
7. Актуальність розміщеної на сайті Університету інформації стосовно навчального навантаження (навчальні плани, графіки навчального процесу, розклад занять тощо)       1 6 4,86
8. Рівень Вашої обізнаності щодо норм навчального навантаження (одиниця навчального навантаження, кількість годин в кредиті, кількість кредитів в семестрі, навчальному році тощо)     2 5 4,71
9. Рівень Вашої обізнаності щодо видів робіт, які потрібно виконати     1 6 4,71
10. Оптимальність загального навчального навантаження в день (загальна кількість навчальних пар) згідно з Вашим розкладом занять       1 6 4,86
11. Оптимальність лекційного навантаження в день (загальна кількість пар лекційних занять) згідно з Вашим розкладом занять     1 6 4,86
12. Оптимальність навчального навантаження в день з однієї дисципліни згідно з Вашим розкладом занять       1 6 4,86
13. Оптимальність частки самостійної роботи з навчальних дисциплін     2 5 4,71
14. Оптимальність термінів виконання завдань самостійної роботи з навчальних дисциплін       1 6 4,86
15. Оптимальність термінів виконання індивідуальних завдань з навчальних дисциплін       2 5 4,71
16. Достатність часу для виконання завдань самостійної роботи та індивідуальних завдань з навчальних дисциплін     2 2 3 4,15
17. Оптимальність термінів виконання календарного плану при написанні курсових робіт (проектів)       2 5 4,71
18. Рівень Вашої обізнаності щодо порядку та термінів здачі щодо видів робіт, які потрібно виконати     1 6 4,86
19. Рівень Вашої обізнаності щодо порядку та критеріїв оцінювання видів робіт, які потрібно виконати     1 6 4,86

 

Виходячи з середніх оцінок, найвище опитані здобувачі вищої освіти оцінили власну задоволеність такими аспектами навчального навантаження:

– доступність графіку організації навчального процесу (4,71);

– доступність індивідуального плану (4,86);

– актуальність розміщеної на сайті Університету інформації стосовно навчального навантаження (навчальні плани, графіки (4,86);

– доступність навчального плану (4,71);

– рівень обізнаності щодо видів робіт, які потрібно виконати (4,71);

– оптимальність загального навчального навантаження в день (4,86);

– оптимальність лекційного навантаження в день з однієї дисципліни (4,86);

– оптимальність навчального навантаження в день з однієї дисципліни згідно з розкладом занять (4,86);

– оптимальність частки самостійної роботи з навчальних дисциплін (4,71);

– оптимальність термінів виконання завдань самостійної роботи з навчальних дисциплін (4,86);

– рівень обізнаності щодо порядку та термінів здачі щодо видів робіт, які потрібно виконати (4,86);

– рівень обізнаності щодо порядку та критеріїв оцінювання видів робіт, які потрібно виконати (4,86).

Найнижчі середні оцінки отримали такі аспекти навчального навантаження:

– достатність часу для виконання завдань самостійної роботи та індивідуальних завдань з навчальних дисциплін (4,15);

– оперативність реагування адміністрації Університету на запити щодо навчального навантаження (4,51)..

Жоден з опитаних здобувачів вищої освіти не надав пропозицій щодо покращення навчального навантаження.

Групою забезпечення ОП «Готельно-ресторанний бізнес» запропоновано провести моніторинг навчальних ресурсів, що використовуються, з метою визначення оптимальності термінів та обсягів виконання завдань самостійної роботи та індивідуальних завдань.

 

 

 

Виходимо за рамки: кулінарна майстерність студентів Університету Туган-Барановського

Студенти Університету Туган-Барановського завжди прагнуть прокачати свої скіли не лише на заняттях, а й поза їх межами.

Так студентка Університету Туган-Барановського робить на замовлення смачні та красиві капкейки, торти, трайфли та багато іншого!

Завітайте на сайт – http://tort-olini-kr.tilda.ws/ 

або в Інстаграм tort_olini_kr

Замовляйте для себе та своїх свят!

Навчально-науковий інститут бізнесу та гостинності Університету Туган-Барановського доєднався до благодійної акції

Навчально-науковий інститут бізнесу та гостинності Університету Туган-Барановського доєднався до Всеукраїнської благодійної акції «Монетки дітям», яку ініціювали Національний банк України та благодійний фонд «Таблеточки».

Наші студенти зробили невеликий вклад в боротьбу з дитячим раком, але кожні 25 копійок, зібраних ними, – це крок назустріч здоровому дитинству для сотень онкохворих дітей.

Університет Туган-Барановського подорожує #тревелблог

Друзі! Сьогодні перший день зими і Університет туган-Барановського ділиться відео, як збирають мандарини в Грузії! Відчуваєте аромат?

Опитування студентів, які навчаються на спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Опитування здобувачів вищої освіти, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Готельно-ресторанна справа» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за змістом анкети SQ_13 «Опитування здобувачів вищої освіти щодо перегляду структури та змісту освітніх програм»  проводилось у формі онлайн-опитування 14.09.2021 – 23.09.2021 р. із використанням сервісу Microsoft Forms.

На питання «Чи потребує освітня програма (ОП), за якою ви навчаєтесь, перегляду ?» 93 % респондентів відповіли, що потребує за умови змістовного обґрунтування змін, 7 % респондентів відповіли «Не потребує».

На питання «Чи відомі Вам зміни вашої ОП, що вносилися за результатами її перегляду ?» 33 % опитаних відповіли, що такі зміни їм відомі та про них дізналися з офіційного сайту, 53 % – що відомі, і що дізналися вони про такі зміни самостійно (випадково), 14 % – що невідомі.

Більшість (69 %) респондентів визначили, що ОП відмінно та добре формує їх академічні знання та навички, 14 % респондентів визначили, що задовільно, 7 % – що незадовільно (рис. 1).

Рис 1. Аналіз відповідей респондентів на пропозицію  «Визначте, як, на Ваш погляд,  ОП формує  академічні знання та навички»

Аналогічний розподіл відповідей було отримано на запитання «Яким чином ОП сприяє особистісному розвитку здобувачів вищої освіти ?».

Розподіл відповідей респондентів на питання  «Визначте, якою мірою успішне опанування ОП може вплинути на Вашу майбутню кар’єру» відбувся наступним чином: 39 % здобувачів відповіли «Відмінно», 54 % – «Добре», 7 % – «Задовільно».

На думку 93 % учасників даного анкетного опитування ОП відповідає їх потребам та сучасним потребам суспільства і тільки 7 % не можуть визначитися.

Вивчення думок респондентів щодо необхідності перегляду ОП дало змогу встановити, що 33 % опитаних вважають, що зміна ОП викликана зміною потреб ринку праці та  суспільства. Переважна більшість опитаних (67 %) вважають, що зміни ОП викликані необхідністю постійного вдосконалення ОП у світлі найновіших досліджень.

67 % респондентів вважають що ОП, за якою вони здобувають вищу освіту, достатньо відповідає сучасним потребам ринку праці та суспільства, та ще 33 % вважають, що ОП відповідає сучасним вимогам повністю.

Відповідаючи на питання «Які питання є найбільш гострими для Вас в контексті перегляду ОП, за якою ви навчаєтесь ?» та маючи можливість  обрання  декількох варіантів відповідей, здобувачі зазначили необхідність збільшення вибіркових дисциплін (67 %) та збільшення кількості видів та тривалості практичної підготовки (33 %).

На питання «Чи потребує перегляду перелік обов’язкових дисциплін за Вашою ОП ?» 67 % опитаних дали відповідь «Не потребує», а інші 33 % обрали варіант відповіді «Потребує». При цьому основною причиною для перегляду переліку обов’язкових дисциплінвсі учасники анкетування обрали «Необхідність удосконалення ОП» (100 % опитаних респондентів). При цьому респонденти вважають, що  перелік вибіркових дисциплін даної ОП перегляду не потребує.

На думку всіх учасників анкетного опитування наявна форма атестації за ОП відповідає Стандарту вищої освіти та є достатньою для визначення кваліфікації випускників. Також, за думкою 100 % респондентів, графік організації навчального процесу за відповідною ОП повністю відповідає цілям ОП та навчальному плану. За думкою 100 % опитаних навчальний план повністю відповідає цілям ОП, компетентностям та кваліфікації випускників.

Всі учасники даного анкетного опитування відповіли, що форми викладання навчальних дисциплін за даною освітньою програмою не потребують ніяких змін. Також всі респонденти зазначали достатність ресурсів (інтелектуальні, матеріально-технічні) Університету для досягнення цілей за відповідною ОП та відповідають цілям ОП, формам навчання та викладання.

Визначення відповідності результатів навчання за ОП очікуванням респондентів, їх потребам та рівню задоволеності навчанням знайшли втілення у таких відповідях: «Задоволений» – 67 % респондентів та «Дуже задоволений» – 33 % респондентів.

Учасники анкетного опитування, які мають виробничий досвід (практика, робота), щодо відповідності результатів навчання за ОП вимогам та очікуванням роботодавців зазначили, що відповідає достатньо (100 % опитаних).

Щодо задоволеності  здобувачів навчанням на даній ОП, то всі опитані відмітили задоволеність навчанням за даною ОП. 100 % учасників анкетного опитування вважають дану ОП сучасною та затребуваною.

Серед пропозицій по удосконаленню змісту ОП 7 % респондентів відзначили, що було б доцільно вводити більше дисциплін практичного спрямування, решта була задоволена змістом ОП.

Таким чином, група забезпечення дійшла до наступних висновків:

  • рівень задоволеності змістом та структурою даної освітньої програми серед здобувачів вищої освіти є високим;
  • НПП посилити практичну спрямованість дисциплін, що викладаються на освітній програмі;
  • продовжувати регулярне співробітництво з роботодавцями з метою підтримування ОП в актуальному стані, що відповідатиме вимогам сучасного ринку праці та очікуванням роботодавців.

 

Опитування бакалаврів, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Готельно-ресторанна справа»

Опитування здобувачів вищої освіти, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Готельно-ресторанна справа» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за змістом анкети SQ 4 «Опитування здобувачів вищої освіти (фокус-груп) щодо навчального навантаження» проводилось у формі онлайн-опитування у період з 14.09.2021р.  по 23.09.2021 р. із використанням сервісу Microsoft Forms.

З огляду на порівняно вузьку тему опитування і подібність оцінюваних показників, анкета мала вигляд переліку критеріїв, які респонденти мали оцінити за 5-бальною шкалою (від «1» – «повністю не задовольняє» до «5» – «повністю задовольняє»). Зведена таблиця із розподілом відповідей опитаних здобувачів вищої освіти ОП «Готельно-ресторанна справа» представлена нижче (табл. 1).

Таблиця 1. Розподіл відповідей здобувачів вищої освіти на питання «Оцініть, будь ласка, навчальне навантаження за запропонованими критеріями…»

Найменування критерію Оцінка критерію Серед­ня оцінка
1 2 3 4 5
1. Доступність організаційно-методичного та інформаційного забезпечення навчального процесу     3 5 4 4,5
2 Графік організації навчального процесу     1 4 6 4,5
3 Розклад занять     2 4 5 4,3
4 Навчальний план     1 3 7 4,5
5 Індивідуальний план       5 6 4,5
6 Оперативність реагування адміністрації Університету на Ваші запити щодо навчального навантаження     3 5 4 4,4
7. Актуальність розміщеної на сайті Університету інформації стосовно навчального навантаження (навчальні плани, графіки навчального процесу, розклад занять тощо)       2 9 4,8
8. Рівень Вашої обізнаності щодо норм навчального навантаження (одиниця навчального навантаження, кількість годин в кредиті, кількість кредитів в семестрі, навчальному році тощо)     1 4 6 4,5
9. Рівень Вашої обізнаності щодо видів робіт, які потрібно виконати     5 6 4,5
10. Оптимальність загального навчального навантаження в день (загальна кількість навчальних пар) згідно з Вашим розкладом занять       2 9 4,8
11. Оптимальність лекційного навантаження в день (загальна кількість пар лекційних занять) згідно з Вашим розкладом занять     2 9 4,8
12. Оптимальність навчального навантаження в день з однієї дисципліни згідно з Вашим розкладом занять       1 10 4,9
13. Оптимальність частки самостійної роботи з навчальних дисциплін     4 7 4,6
14. Оптимальність термінів виконання завдань самостійної роботи з навчальних дисциплін      2 3 6 4,4
15. Оптимальність термінів виконання індивідуальних завдань з навчальних дисциплін     1 5 5 4,4
16. Достатність часу для виконання завдань самостійної роботи та індивідуальних завдань з навчальних дисциплін     6 5 4,5
17. Оптимальність термінів виконання календарного плану при написанні курсових робіт (проектів)       3 8 4,7
18. Рівень Вашої обізнаності щодо порядку та термінів здачі щодо видів робіт, які потрібно виконати     4 7 4,6
19. Рівень Вашої обізнаності щодо порядку та критеріїв оцінювання видів робіт, які потрібно виконати     3 8 4,7

 

Виходячи з середніх оцінок, найвище опитані здобувачі вищої освіти оцінили власну задоволеність такими аспектами навчального навантаження:

– оптимальність навчального навантаження в день з однієї дисципліни згідно з Вашим розкладом занять (4,9);

– актуальність розміщеної на сайті Університету інформації стосовно навчального навантаження (навчальні плани, графіки навчального процесу, розклад занять тощо) (4,8);

– оптимальність загального навчального навантаження в день (загальна кількість навчальних пар) згідно з Вашим розкладом занять (4,8);

– оптимальність лекційного навантаження в день (загальна кількість пар лекційних занять) згідно з Вашим розкладом занять (4,8);

– оптимальність термінів виконання календарного плану при написанні курсових робіт (проектів) (4,7);

– рівень Вашої обізнаності щодо порядку та критеріїв оцінювання видів робіт, які потрібно виконати (4,7);

– рівень Вашої обізнаності щодо порядку та термінів здачі щодо видів робіт, які потрібно виконати (4,6);

– оптимальність частки самостійної роботи з навчальних дисциплін (4,6);

Найнижчі середні оцінки отримали такі аспекти навчального навантаження:

– оперативність реагування адміністрації Університету на Ваші запити щодо навчального навантаження (4,4);

– оптимальність термінів виконання завдань самостійної роботи з навчальних дисциплін (4,4);

– оптимальність термінів виконання індивідуальних завдань з навчальних дисциплін (4,4);

– розклад занять (4,3).

Пропозицій щодо покращення навчального навантаження здобувачами вищої освіти надані не були.

 

Таким чином, опитування здобувачів ОП «Готельно-ресторанна справа» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти щодо навчального навантаження свідчить, що здобувачів ВО оцінили обсяг навчального навантаження як скоріше оптимальний, час відведений на самостійну роботу та виконання індивідуальних завдань не повністю відповідає потребам здобувачів ВО, кількість аудиторного навантаження сприяє формуванню програмних результатів навчання.

Групою забезпечення ОП «Готельно-ресторанний бізнес» запропоновано:

  1. провести моніторинг навчальних ресурсів, що використовуються, з метою визначення оптимальності термінів та обсягів виконання завдань самостійної роботи та індивідуальних завдань;
  2. при плануванні та реалізації навчального процесу віддавати перевагу тим формам роботи на заняттях, яким віддають перевагу здобувачі вищої освіти.
  3. передбачити групове проєктування, що сприятиме розвитку комунікативних властивостей, лідерських якостей, вміння командної роботи та вирішення масштабних завдань.

 

 

Результати опитування здобувачів вищої освіти освітньої програми «Харчові технології»

Результати анкетного опитування за формою SQ_5 «Опитування здобувачів вищої освіти щодо відповідності форм, методів навчання і викладання вимогам студентоцентрованого підходу»

У опитуванні щодо відповідності форм, методів навчання і викладання вимогам студентоцентрованого підходу за анкетою форми SQ_5, що проводилось перед початком семестрового контролю, взяли участь здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освітньої програми «Харчові технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

За результатами опитування було виявлено, що можливості обирати дисципліни для вивчення, які надає Університет, влаштовують 87,5% учасників анкетування, а 12,5% скоріше влаштовує.

75% респондентів відповіли, що знання, вміння й навички, які отримуються в Університеті, є достатніми для майбутньої професійної діяльності в своїй спеціальності. 25% дали відповідь «Скоріше достатні».

Рівень викладання навчального матеріалу на лекціях повністю задовольняє 100% здобувачів, а на практичних, семінарських та лабораторних заняттях – лише 87,5%.

Найбільш ефективними формами роботи на заняттях, з точки зору засвоєння навчального матеріалу, респонденти вважають уважне сприйняття матеріалу від викладача та спілкування з ним; участь  в обговореннях та прослуховування відповідей (доповідей) однокурсників; виконання тестових, творчих, проблемних завдань  з формулюванням самостійних висновків, а також участь у розробці різного роду проектів.

100% опитаних відповіли, що всі викладачі обов’язково інформують їх про питання організації освітнього процесу зі своїх дисциплін та надають їм відомості щодо кількості модулів та годин у кожному з них, змісту та мети вивчення модулів, зрозумілих критеріїв оцінювання навчальних досягнень.

Загальну результативність занять з точки зору досягнення їх цілей 87,5% опитаних оцінили як високу, а решта – як скоріш високу. Також 100% здобувачів вважають, що чинні процедури контролю забезпечують об’єктивну оцінку рівня їх академічних досягнень.

Можливості дистанційного вивчення навчальних дисциплін, що надає Університет, задовольняють 87,5% респондентів, 12,5% обрали відповідь «Скоріше задовольняють».

50% учасників анкетного опитування відповіли, що вони брали участь у науковій діяльності Університету впродовж навчання і вони на 100% задоволені можливостями наукової діяльності в Університеті.

75% респондентів дали відповідь, що викладачі часто використовують під час викладання навчальних дисциплін ігрові та альтернативні методи навчання (ділові ігри, кейси тощо) та застосовують в навчальному процесі методи дискусії. 25% відповіли, що використовують час від часу.

Загальне враження від навчальних ресурсів, що використовуються в Університеті викладачами у процесі викладання дисциплін (підручники, посібники, тексти, відео та аудіо тощо), описується наступними критеріями та оцінками респондентів: середня оцінка за 10-бальною шкалою (від 1 до 10) за критерієм «Сучасні – Застарілі» становить 8,0 балів, «Цікаві – Нудні» – 6,5 бали, «Різноманітні – Одноманітні» – 6,1 бали, «Якісні – Неякісні» та «Пізнавальні – Малоінформативні» – по 8, 2 бали.

Отже, загальне враження від навчального контенту за результатами оцінювання рівня задоволеності респондентів за критеріями сучасності, інформативності  та якості виконання навчальних ресурсів складає від 80 до 82%, що можна вважати дуже добрим показником. За критеріями цікавості та різноманітності рівень задоволеності складає від 61 до 65%, що є задовільним, та потребує уваги для його подальшого підвищення.

На запитання «Наскільки часто викладачі використовують під час викладання навчальних дисциплін групові проєкти?» отримано відповіді: використовують часто – 12,5%, використовують час від часу – 87,5%.

На питання «Наскільки часто викладачі використовують під час викладання навчальних дисциплін технологію Flipped Classroom?» позитивно відповіли 87,5% респондентів, при цьому 75% обрали варіант відповіді про періодичне використання даної технології та 12,5% – про часте використання. 12,5% учасників анкетування обрали відповідь «Не використовують».

На питання «Наскільки часто викладачі використовують під час викладання навчальних дисциплін технологію Peer Learning?» респонденти дали відповіді подібні відповідям на попереднє питання.

За результатом анкетування групою забезпечення запропоновано:

1.Проводити періодичний моніторинг навчальних ресурсів, що використовуються в Університеті, в розрізі за навчальними дисциплінами.

  1. Звернути увагу на збільшення відсотка залучення здобувачів вищої освіти освітнього ступеня бакалавр до наукової діяльності.
  2. При плануванні та реалізації навчального процесу віддавати перевагу тим формам роботи на заняттях, яким віддають перевагу здобувачі вищої освіти.
  3. Передбачити групове проєктування, як обов’язковий елемент навчального процесу, що сприятиме розвитку комунікативних властивостей, лідерських якостей, вміння командної роботи та вирішення масштабних завдань.
  4. Більше залучати технології Flipped Classroom та Peer Learning до використання та реалізації їх в освітньому процесі.

Університет Туган-Барановського інформує: Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Університет Туган-Барановського інформує: 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом.  Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя несе ця глобальна проблема.

AHF Україна здійснює тестування на ВІЛ у власних сервісах: в Києві та Львові та у клініці Тестування та лікування в Одесі.

Якщо Ви шукаєте де можна безкоштовно протестуватись на ВІЛ за допомогою швидкого тесту в інших містах, будь ласка використайте інтерактивну мапу – https://freehivtest.org.ua/uk/locations-uk/ . Введіть регіон для пошуку найближчого до Вас пункту тестування у полі пошуку.

Також кожен в Україні може пройти діагностику на ВІЛ вдома. Перевірити власне здоров’я та здоров’я близьких можна через сайт prozdorovia.in.ua

Пройти скринінг, тобто визначити власні ризики інфікування ВІЛ, та замовити безкоштовний оральний тест на ВІЛ тепер стало можливо,  скориставшись опцією “Хочу обстежитись” на сайті prozdorovia.in.ua. Сайт запропонує користувачу пройти анкетування, аби дізнатись про власні ризики  інфікування на ВІЛ, та замовити тест додому або ж допоможе знайти найближчий пункт тестування у своєму місті.

ОПИТУВАННЯ БАКАЛАВРІВ ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНОЇ ПРОГРАМИ «ЕКОНОМІКА» ЩОДО ДОТРИМАННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ ТА ЇЇ ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ

ОПИТУВАННЯ БАКАЛАВРІВ ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНОЇ ПРОГРАМИ «ЕКОНОМІКА» ЩОДО ДОТРИМАННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ ТА ЇЇ ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ

 

У жовтні 2021 р. було проведено анонімне опитування бакалаврів ОПП Економіка щодо дотримання академічної доброчесності та її популяризації.

Проведене опитування дозволило з’ясувати, що:

100% респондентів знають, що таке «академічна доброчесність» та «академічний плагіат», розуміють, як перевірити текст на плагіат, та вже виконували таку перевірку;

50% респондентів виконували перевірку на антиплагіат щоб уникнути схожості з джерелом запозичення; 30% – за вимогою приймаючої сторони та 20% – для самоперевірки;

100% респондентів ніколи особисто не ставали жертвою плагіату;

50% респондентів вважають, що плагіат – це неправильно; 30% особисто не бачать проблеми у плагіаті, але розуміють, що його виявлення матиме наслідки, тому уникають його; 20% вважають, що у плагіаті немає нічого поганого.

Результати опитування здобувачів ОПП Економіка були розглянуті на засіданні кафедри економіки та міжнародних економічних відносин, було прийнято рішення:

Результати опитування здобувачів вищої освіти взяти до відома.

Продовжувати роботу щодо популяризації академічної доброчесності на ОП.