Українська криптовалюта «Karbo»: сутність технологічного механізму, переваги та майбутній потенціал

За останні роки у світі відбувається повна комп’ютеризація та поширюються ІТ-технології, що стимулюють фінансові системи і різні галузі економіки в окремих країнах світу до розвитку та вдосконалення. Це призвело до появи нових фінансових інструментів і форм взаємодії між людьми. Відбулася поява криптовалюти, найвідомішим видом серед якої є грошова одиниця під назвою «Bitcoin». Подальший розвиток української економіки, зміцнення її грошово-кредитної системи залежить, на даний момент, від використання інноваційних платіжних інструментів. Питання розвитку і використання криптовалют у нашій країні є актуальним і потребує більшої уваги.

Майже в кожній країні на хвилі збільшення популярності «Bitcoin» почали з’являтися національні криптовалюти, найвідомішими серед яких є Auroracoin, Gulden, Scotcoin та інші. Так у травні 2016 року в Україні була створена перша криптовалюта, яка отримала назву «Karbo».

«Karbo» створений на принципах Австрійської школи економіки. Тобто підкреслюється можливість спонтанного впорядкування механізму ціноутворення, а складність суб’єктивного вибору людини робить математичне моделювання діючого ринку неймовірно складним (або неможливим) і тому підтримується підхід не втручання до економіки. Також представники даної школи завжди виступали за суворе дотримання добровільно укладених угод між економічними агентами та якнайменш можливе втручання з боку держави в економічну діяльність та відкритість особистого вибору засобів обміну.

«Karbo» має наступні специфікації свого механізму:

1) алгоритм Proof-of-work: CryptoNight;

2) час блоку: 240 секунд;

3) рівень складності: перенацілювання кожного блоку;

4) нагорода за блок: плавно зменшується кожний блок;

5) емісія: постійна, початкова маса монет – 10 мільйонів krb.;

6) додаткова емісія: ~1,2 % від початкової маси на рік, мінімальна нагорода за блок становить 1 krb. (після того як нагорода за блок зменшиться до 1 krb. (на 97 % початкової емісії), вона залишатиметься такою постійно).

Провести операції з «Karbo», можна на таких біржах криптовалют: «TradeOgre», «BaxTorn», «Karbo24», «Cryptopia», «Crex 24», «Livecoin», «BTC Trade UA» (перша українська біржа криптовалют).

Виділяють такі основні переваги «Karbo»:

– висока анонімність платежів та їх захист (перекази не відслідковуються і не пов’язуються. Повну приватність і анонімність забезпечується за допомогою криптографічної технології «ring signature». Всі операції підписуються групою так, що неможливо достовірно визначити хто підписав транзакцію і, відповідно, не можна визначити хто проводив платіж);

– взаємозамінність та уніфікація валюти;

– усі варіації одного номіналу даної криптовалюти мають однакову покупну спроможність (це є головною відмінністю і перевагою над «Bitcoin». Усі «Karbo» є взаємозамінними й уніфікованими на відміну від «Bitcoin», в якому кожний має можливість у будь-який момент переглядати всі фінансові операції за рахунками всіх учасників і бачити скільки криптовалюти є на балансі тієї чи іншої адреси);

– можливість займатися майнінгом (добуванням криптовалюти) без наявності дорогого обладнання;

– відсутність посередників і регуляторів при здійсненні діяльності в рамках платформи «Karbo»;

– доступність і відкритість технічних деталей проєкту «Karbo», що дозволяє всім бажаючим провести аудит коду;

– безкоштовне використання гаманця «Karbo» та інше.

Отже, можна стверджувати, що «Karbo» має великий потенціал у майбутньому. Розробниками проводяться кроки для збільшення конфіденційності здійснених операцій, відкриваються мобільні гаманці на різних платформах. Також збільшується кількість онлайн-магазині, де можна розрахуватися за допомогою нього (на даний момент це послуги магазинів, що займаються виробництвом продукції з дерева, іграшок, також є можливість поповнити мобільні телефони, інтернет, телебачення тощо). «Karbo» поширюється на багатьох онлайн-біржах, що дасть можливість збільшити його ліквідність та купівельну спроможність у найближчий час. Поява першої криптовалюти в Україні надає великі можливості для реформування і зміцнення нашої грошово-кредитної системи та економічної ситуації у цілому.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

472 разів прочитано