Обговорення змін до ОП «Готельно-ресторанний бізнес»
І. На підставі обговорення результатів зовнішніх та внутрішніх стейкголдерів, громадського обговорення ОП, аналізу подібних програм в інших ЗВО України у ОП «Готельно-ресторанний бізнес» пропонуються наступні зміни:
1) замінити ОК «Антикризовий менеджмент» на ОК «Інформаційно-аналітична підтримка прийняття управлінських рішень».
Такі зміни освітніх компонент пояснюються потребою застосування аналітичних систем підтримки прийняття управлінських рішень, застосування різних моделей та методів обґрунтування управлінських рішень, для здійснення проєктної діяльності на рівні окремих суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу, залучення грантів для розвитку, що допоможе підвищити ефективність функціонування суб’єктів готельно-рестораного бізнесу, в тому числі з метою антикризового управління.
ІІ. Результати опитування роботодавців (готель “Аврора Кривий Ріг», готель “Раціотель Кривий Ріг”, ресторан «Розмарін», ТОВ «Компанія «Фудкорт», КП «Інститут розвитку міста»), проведеного кафедрою технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва ДонНУЕТ (протокол засідання кафедри №11 від 21.03.2023 р.), свідчать, що роботодавці зацікавлені у фахівцях з гостинності, які вміють розробляти та впроваджувати стратегію цифрового маркетингу суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу, вміють забезпечувати адаптивне функціонування бізнесу в умовах військового стану та післявоєнний період, мають практичні навички обслуговування споживачів готельно-ресторанних послуг. У зв’язку з цим, задля покращення практичних навичок здобувачів ВО в галузі готельно-ресторанної справи та підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці пропонується:
1) включення до складу освітньої компоненти «Управління розвитком закладів індустрії гостинності» питань, присвячених особливостям стратегії цифрового маркетингу суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу та реалізації адаптивних управлінських практик суб’єктами в умовах дії військового стану та післявоєнний період
2) збільшення тривалості переддипломної практики (виробничої) до семи тижнів.
ІІІ. Результати опитування (анкета SQ_13_) здобувачів вищої освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» (протокол засідання кафедри №10 від 02.03.2023 р.), свідчать, що респондентів повністю задовольняє перелік освітніх компонентів ОП, пропозиції щодо внесення змін у ОП відсутні.
На думку ініціаторів змін, запропоновані удосконалення дозволять забезпечити формування компетентностей, знань та умінь, що є важливими для фахівців з готельно-ресторанної справи, визначають конкурентоспроможних фахівців на ринку праці, дозволять забезпечити більш високий рівень відповідності ОП «Готельно-ресторанна справа» вимогам Стандарту як в частині відповідності програмним компетентностям, так і програмним результатам навчання.