Лікувальне харчування: сучасний аспект

На правах майже професіоналів у сфері суспільного харчування, ми спробуємо дати вам корисні поради щодо харчування під час пандемії коронавірусу. Розуміємо, що такої інформації зараз багато у всесвітній павутині, але може хтось візьме для себе щось нове, корисне або згадає щось старе, забуте.

Людина не завжди уважно ставиться до свого здоров’я. Ми мало рухаємося, швидко втомлюємося і не часто виходимо на прогулянки. Також важливим фактором здоров’я є харчування, особливо зараз, коли новий тип коронавірусу стрімко розповсюджується цілим світом. Небезпечний вірус викликає загрозу та знервованість абсолютно в усіх країнах, люди приймають безпрецедентні заходи захисту, від медичної обробки оточуючого середовища до ізоляції різних верств населення під час карантину.

Поки вчені розробляють різні види вакцини від коронавірусу, лікарі нагадують, що ГРВІ та інші види грипу не менш небезпечні. Щоб не захворіти треба дотримуватися жорстких правил особистої гігієни, носити індивідуальну маску, не торкатися обличчя руками, частіше мити долоні або обробляти їх спиртовими розчинами, дотримуватися дистанції між людьми до двох метрів.

Також, щоб не захворіти, крім загартування, рухової активності та здорового сну потрібне ще спеціальне лікувальне харчування. «Харчування безпосередньо впливає на розвиток, формування, самопочуття кожної людини, а також на фізичний і розумовий стан особистості. Здоров’я залежить від харчування більше, ніж від іншого окремого фактору», як зазначив лікар Сербел.

Саме тому актуальна тема лікувально-оздоровчого харчування розгорнута на виставці-презентації «Лікувальне харчування – сучасний аспект» у бібліотеці Навчально-наукового інституту бізнесу та гостинності Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського.

Різноманітні книжкові видання розповідають про лікувальні властивості харчових продуктів, на основі сучасних наукових досягнень пропонують знання про здорове і збалансоване харчування, як один із факторів, що має захистити від різних інфекційних захворювань та зберегти здоров’я кожної людини, незалежно від віку. Також наводяться відомості про основні речовини, що є у складі харчових продуктів, та які мають лікувальні, корисні й споживчі властивості Надані також деякі рекомендації про поєднування продуктів та про їх використання в лікувальному і профілактичному харчуванні при різних захворюваннях.

Окрім напоїв (наприклад, «антивірус» або напій із корицею, лимоном, журавлиною та гранатом), корисні джеми і варення із яблук, журавлини, лимону, груші, пряностей типу розмарину, кардамону, імбиру, духмяного перцю та інших.

Наприклад, вітамінний сонячний смузі має вміщувати: свіжовижатий апельсиновий та лимонний сік – 300 г, сік моркви – 100 г, невелике подрібнене яблуко – 50 г та ложку меду.

Також дуже корисні певні продукти антибактеріальної та противірусної дії. Наприклад:

  • Корисні чаї (з калиною, малиною, смородиною, лимоном, медом або імбиром).
  • Справжній бджолиний мед краще поєднується з чаєм та лимоном.
  • Живі йогурти, кисломолочні продукти.
  • Каші з цільного борошна. Наші пращури були цілком праві, вживаючи їх досить часто, бо каші – це джерело вітамінів і мікроелементів, зокрема селену, магнію та цинку.
  • Фрукти та овочі різних видів. Лікарі закликають щоденно вживати їх до 3-5 порцій для надходження до організму потрібної кількості вітамінів, мінералів та фітонутрієнтів.
  • До цього ряду обов’язково включаємо квашену капусту, лук і часник!
  • М’ясо ‒ яловичину та курятину. В курячому бульйоні вміщується практично увесь набір амінокислот, необхідних для блокування запалювальних та інфекційних процесів.
  • Продукти, що мають вітамін D. ‒ лосось, скумбрія, сардини та рослинні масла.

Будьте здорові!

Привіт із Маріуполя!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

50 разів прочитано