Смачно з ДонНУЕТ

Смачно з ДонНУЕТ: готуємо небанальні страви з яєць (ФОТО)

Хто сказав, що сніданок з яєць – це банально?

Зазвичай ми готуємо сніданок нашвидкоруч: яєчня або омлет. Це найпопулярніші страви з цього продукту. Страви з яєць смачні, ситні, корисні та прості у приготуванні. У другу п’ятницю жовтня відзначають Всесвітній день яйця (World Egg Day) – свято усіх любителів омлетів та яєчні. 

Однак, яєчня кожного ранку доволі скоро набридає, тому пропонуємо урізноманітнювати асортимент страв з яєць та навчитися готувати нові смачні страви: омлет змішаний (додаткові продукти змішуються з яєчно-молочною масою), омлет фарширований (начинка загортається у майже готовий омлет), омлет-суфле, омлет-мус, омлет-пудинг. Можна здійснити кулінарну подорож на власній кухні, приготувавши італійську фритату, іспанську тортілью, ізраїльську шакшуку, японський тамагоякі, американський скрамбл, а також французькі бризоль, пуляр, пашот, бенедикт або крок-мадам.  

Студенти групи ГРС-19 на лабораторних заняттях з дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» (лектор доцент Слащева Аліна Вячеславівна, асистент Боднарук Ольга Анатоліївна) навчаються професійній майстерності приготування різноманітних страв з яєць, освоюючи технології яєць пашот, яєць бенедикт, омлету пуляр, фаршированого омлету, змішаного омлету, бризолю тощо. 

  • Омлет пуляр, ніжний та неймовірно пишний – це справжній хіт Франції, спробувати який на острів Мон-Сен-Мішель приїздять туристи з усього світу. Готується зі змішаних жовтків та збитої до густої піни білків, виглядає, наче хмаринка.
  • Яйця пашот – традіційна французька страва на сніданок з розбитих яєць, приготованих способом пашот: поміщених в гарячу воду (з температурою нижче точки кипіння) без шкаралупи. При такому способі приготування виходить м’який кремоподібний жовток, оповитий пелюстками білка. До речі, це ідеальний спосіб споживання яєць: білок термооброблений (це полегшує його засвоюваність та позбавляє антиферментної активності), а жовток рідкий (краще зберігаються всі корисні речовини). 
  • Яйця бенедикт – це грінка (або французький бріош, або англійський мафін)+підсмажений бекон+яйце пашот+соус голандез. Вишуканий та ідеальний за смаком французький сніданок. Варіант для вегетаріанців – яйця флорентин (замість бекону – шпинат), для любителів риби – яйця роял (замість бекону – слабкосолоний лосось). 

Нехай смакує!

661 разів прочитано