Університет Туган-Барановського інформує: Жива Українська Кухня

На початку грудня 2023, як раз до Дня Святого Миколая, Університет Туган-Барановського отримав незвичний подарунок – І том книги Жива Українська Кухня (ЖУК) Ольги Павленко, яка працювала під творчим псевдонімом Оля Кольорово, художниці, педагогині та дослідниці традиційної української кухні. Ця паперова і відео-книга є унікальною річчю. Вона представляє собою зв’язок поколінь у прямому сенсі слова, який можна тримати в руках. ЖУК – рукотворне зібрання у двох томах 365 національних страв з усієї території України з дослідженнями походження кожної з потрав та її назви. Усе приготовано, зафільмовано і зазнімковано власноруч авторкою у ХХІ столітті.

Але ця подія, на превеликий жаль, пов’язана з трагічною загибеллю Ольги Павленко, життя якої обірвав терористичний акт, вчинений російською федерацією влітку 2022 року.

Нині промоцією книги Олі Кольорово «Жива Українська Кухня» займається Оксана Левкова – волонтерка, очільниця Всеукраїнської громадської організації «Не будь байдужим!». Завдяки її ініціативі профільні заклади освіти України отримали цю книгу і тепер можуть користуватися нею в своїй просвітницькій діяльності.

Ми щиро дякуємо родині Павленків та пані Оксані Левковій за подаровану книгу й відкриті можливості!

Особливу подяку висловлюємо шеф-кухарям, які влаштували гастровечерю в «Citadel – Gastro Boutique Hotel», м. Львів, і зібрали кошти на випуск спеціального тиражу книг Олі Кольорово: Євгенію Сушку, Євгену Клопотенку, Олені Жаботинській, Віталію Гуралевичу, Максиму Прихідьку, Ярославу Гуменюку, Володимиру Паращаку, Всеволоду Поліщуку, а також команді «Citadel – Gastro Boutique Hotel» за організацію благодійної вечері.

Із книгою відтепер можна ознайомитись та попрацювати в бібліотеці ДонНУЕТ.

А наша кафедра технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва анонсує проведення у другому семестрі цього навчального року відразу декількох заходів, спрямованих на відродження і популяризацію вітчизняної кулінарної традиції та становлення сучасної української кухні. Тож слідкуйте за нашими новинами.

Все буде Україна!

(Під час підготовки цієї публікації використано матеріали зі сторінок: ЖУК – Жива Українська Кухня і Oksana Levkova у Facebook)

Посилання на сторінку ЖУК – Жива Українська Кухня у Facebook: https://www.facebook.com/Zhyvakulinarnaknygaua/

Посилання на відео-книгу ЖУК – Жива Українська Кухня в YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=8UwQQWdpQ7k

Анонс статті Daryna Rogachuk про Ольгу Павленко її історію життя та творчість:

“У родині вчителів в Кіровоградській області народжується незвичайна дівчина Оля. Вона творча з самого дитинства – разом зі старшою сестрою багато експериментує на кухні (батьки цього спеціально не вчать), прекрасно малює. Здобувши освіту, відкриває свою арт-студію, у Кременчуці навчає діток готувати, малювати, робить виставки, гуртує навколо себе таланти. Паралельно досліджує автентичну українську кухню, збирає круті рецепти і сама створює унікальну книгу ЖУК: Жива українська кухня. Це не просто книга, а справжній арт-бук – шкіряна обкладинка, власноруч створені малюнки, творчість у кожній сторінці із унікальним змістом!

24 лютого 2022 року Оля Павленко, якій пощастило отримати Грінкарту, має вилітати з Києва в Америку. Звісно, не встигає. З усіма пригодами добирається до Львова, не встигає вилетіти і звідти. Потім 20 км пішки до польського кордону і дружні поляки відвозять Олю в аеропорт Варшави. Там Оля Павленко за 2 місяці знаходить житло, роботу, робить виставку на антивоєнну тематику, її картину забирає Нью-Йоркська галерея! Але Оля повертається додому у квітні 2022 року – на неї чекає робота над другим томом ЖУКа.

По поверненню в Олі ламається машина і телефон. Батьки просять її взяти доньку і виїхати з України. Вона переконує, що встигне – вже купила квиток на 20 серпня 2022 року, але треба допрацювати книгу.

27 червня 2022 року Оля їде в Кременчук у ТРЦ Амстор. Їй сказали приїхати після обіду забрати новий телефон, який вона замовила напередодні.

Після обіду у ТРЦ Амстор влучає російська ракета. Олю впізнають лише за жмутом її фірмового зеленого волосся – її поховають за 10 днів, коли тест ДНК підтвердить її особу.

Цю неймовірну історію я прочитала на сторінці в Oksana Levkova, яка зараз активно займається розповсюдженням унікальної книги ЖУК. Другий том книги, до речі, готується до друку і ви можете долучитися до продовження справи Олиного життя, передзамовивши її.

А 27 липня у Львові, готелі Citadel – Gastro Boutique Hotel відбудеться благодійна гастровечеря, де топ-7 українських шефів Євгеній Сушко, Євген Клопотенко, Максим Прихідько, Олена Жаботинська, Віталій Гуралевич, Володимир Паращак та Ярослав Гуменюк готуватимуть за Олиними рецептами. У мене просто мурахи по шкірі (інфо про захід додам в коментарі).

Ось вони – нові українські герої та обличчя нашої історії. Ось ті, чиє життя та діяльність достойні екранів кінотеатрів та телевізорів. Я хочу, щоб саме такі люди ставали зірками. А малороси відходили у минуле і більше не поверталися.

До речі, саундтреком до серіалу чи кіно може бути переосмислена пісня Володимира Дантеса “Дівчина Оля”.

Мені здається, це був би офігенний культурний продукт, вартий нової України”.

Фото: захід пам’яті Олі Павленко у Citadel Inn Gastro Boutique Hotel (Львів, 27 липня 2023).

Режим доступу: https://scontent.fiev15-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/402652120_6542526025875056_6545541094206469249_n.jpg?stp=dst-jpg_p180x540&_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=3635dc&_nc_ohc=2OhveEnkCbsAX_ukXJu&_nc_ht=scontent.fiev15-1.fna&oh=00_AfBjaZIAlxwzB68KOMbg23NTAFiGfhWx2PoytMaNoJaaMQ&oe=65AC4187

Ще публікації на тему:

Маєте нагоду замовити книгу пошуковиці Ольги Павленко «ЖУК: Жива Українська Кухня». Вісник Кіровоградщини. URL:  https://vk.kr.ua/society/10012-zhuk.html

Її життя забрала ракета, але її творчість продовжує жити: історія Олі Кольорово та її унікальної книжки. ТСН. URL: https://tsn.ua/video/video-novini/yiyi-zhittya-zabrala-raketa-ale-yiyi-tvorchist-prodovzhuye-zhiti-istoriya-oli-kolorovo-ta-yiyi-unikalnoyi-knizhki.html

Про гастровечерю зі сторінки Citadel – Gastro Boutique Hotel: https://www.facebook.com/reel/267249455938985

10 разів прочитано