РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ МАГІСТРІВ ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНОЇ ПРОГРАМИ «ПІДПРИЄМНИЦТВО ТА ТОРГІВЛЯ» ЩОДО ВІДПОВІДНОСТІ ФОРМ, МЕТОДІВ НАВЧАННЯ І ВИКЛАДАННЯ ВИМОГАМ СТУДЕНТОЦЕНТРОВАНОГО ПІДХОДУ
Опитування здобувачів вищої освіти, які навчаються на освітньо-професійній програмі «Підприємництво та торгівля» другого (магістерського) рівня вищої освіти, щодо відповідності форм, методів навчання і викладання вимогам студентоцентрованого підходу проводилось 02.09-05.09.2024.
За результатами анкетування встановлено, що:
– 100% здобувачів ВО повністю та скоріше влаштовують можливості обирати дисципліни для вивчення, що надає Університет;
– 100% респондентів відповіли, що знання, вміння й навички, що отримуються в Університеті, є достатніми для майбутньої професійної діяльності в своїй спеціальності (75% респондентів надали відповідь «Так, достатні», 25% – «скоріше достатні»); повністю задоволені рівнем викладання навчального матеріалу на лекціях – 75% здобувачів, скоріше задоволені –25%; на практичних, семінарських та лабораторних заняттях – повністю задоволені 75%, скоріше задоволені – 25%;
– найбільш ефективними формами роботи на заняттях респонденти вважають; участь в обговореннях; виконання творчих, проблемних завдань з формулюванням самостійних висновків, розв’язання кейсових завдань, а також участь у розробці різного роду проєктів;
– 100% опитаних відповіли, що всі викладачі надають вичерпну інформацію щодо критеріїв оцінювання навчальних досягнень, кількість та зміст модулів дисциплін тощо;
– 50% опитуваних надало відповідь, що загальна результативність занять з точки зору досягнення їх цілей є високою, тоді як інші 50% оцінило результативність як середню;
– 100% здобувачів вважають, що чинні процедури контролю забезпечують об’єктивну оцінку рівня їх академічних досягнень;
– можливості дистанційного вивчення навчальних дисциплін, які надає Університет задовольняють 100% респондентів, в т.ч. «повністю задовольняють» 75% респондентів, 25% – «скоріше задовольняють»;
– 100% учасників опитування відповіли, що вони брали участь у науковій діяльності Університету впродовж навчання і вони на 75% задоволені можливостями наукової діяльності в Університеті (25% респондентів обрали відповідь «важко відповісти)»;
– 100% респондентів дали відповідь, що викладачі часто використовують під час викладання навчальних дисциплін ігрові та альтернативні методи навчання (ділові ігри, кейси тощо) та застосовують в навчальному процесі методи дискусії;
– 100% опитуваних здобувачів зазначило, що викладачі використовують під час викладання навчальних дисциплін групові проєкти, 75% – технологію Flipped Classroom, 75% – технологію Peer Learning (часто або час від часу).
У результаті обговорення результатів анкетування на засіданні кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва (протокол № 2 від 09.09.2024) прийнято рішення:
продовжувати використовувати під час викладання навчальних дисциплін форми, методи навчання і викладання, що сприяють розвитку у здобувачів ВО комунікативних властивостей, навичок міжособистісної взаємодії, критичного мислення, лідерських якостей, вміння працювати в команді;
провести бесіду із здобувачами ВО щодо їх оцінки результативності занять з точки зору досягнення цілей, з’ясувати причини того, що 50% оцінило результативність як середню. За результатами бесіди вжити коригуючі заходи.