Бібліотека Університету Туган-Барановського інформує: День українського кіно

Щорічно, у другу суботу вересня, в Україні відзначається День українського кіно — національне професійне свято робітників кінематографії.

«День українського кіно» отримав статус офіційного державного професійного свята в 1996 році. 12 січня 1996 року в Києві, другий Президент України Леонід Кучма підписав Указ № 52/96 «Про день українського кіно».

В День українського кіно в ДонНУЕТ відбувся масовий захід, підготований бібліотекою і кафедрою іноземної філології, українознавства та соціально-правових дисциплін, присвячений фільму «Білий птах з чорною ознакою».

Цей яскравий твір українського кіномистецтва належить до лінії «Українське поетичне кіно» – нової мистецької течії 60-х років.

На виникнення поетичного кіно та на розвиток кіномистецтва вплинув демократичний рух у період “відлиги” (1960-ті роки). Ця течія залишила по собі ряд новаторських фільмів.

Українське поетичне кіно пов’язують з іменами Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка, Леоніда Осики, Івана Миколайчука, Гната Юри й Богдана Ступки. Кіномитці зверталися до вічних питань життя і смерті, кохання і ненависті, вірності та зради.

Талановитий оператор Юрій Іллєнко у 60-х починає працювати як режисер і створює всесвітньо відому стрічку «Білий птах з чорною ознакою». Разом з Іллєнком працювали ще два класики українського кіно — актори Іван Миколайчук і Богдан Ступка, кінооператор Вілен Калюта.

Минуло багато років, а «Білий птах з чорною ознакою» і досі займає 8-у позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Українське поетичне кіно (1)

85 разів прочитано