Експертна думка: тарифи та ціни

24 вересня 2018 року кандидат економічних наук, доцент Світлана Василівна Волошина, завідувач кафедри підприємництва і торгівлі Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, виступила з експертною думкою у вечірньому праймі «Ракурс» на криворізькому телеканалі Рудана. Випуск програми був присвячений актуальній проблемі, яка цікавить криворіжців сьогодні – підвищенню тарифів та цін.

У прямому ефірі прозвучала думка експертів з таких болісних питань як: «Чи варто підвищувати тарифи та ціни?», «Чи впораються суб’єкти господарювання з новими тарифами?», «Якою є якість споживання домашніх господарств?». З боку різних економічних агентів було надано аргументи та контраргументи щодо механізму ціноутворення на українських споживчих ринках.

Світлана Волошина, як фаховий науковець, звернула увагу глядацької аудиторії на те, що в процесі ціноутворення необхідно враховувати думку всіх учасників ринку, в першу чергу тих, чиї інтереси має захищати держава, а не вбудовані ринкові механізми. На її думку, найбільшою перешкодою для вільного ціноутворення на ресурси, товари та послуги є ринковий монополізм, коли споживачі не мають вибору постачальника послуг і тому не мають змоги впоратися за допомогою власного бюджету з тими тарифами та цінами, які встановлюють ці монополісти. Крім того, якщо така тенденція на підвищення тарифів буде зберігатися, це автоматично призведе до падіння платоспроможного попиту населення, який наразі і так не є високим, адже левову долю у структурі витрат населення України займають такі статті, як споживання продуктів харчування та оплата комунальних послуг.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

509 разів прочитано