Бібліотека Університету Туган-Барановського інформує: День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

У межах плану дій Центру європейської інтеграції, який створено в ДонНУЕТ відповідно до цілей та задач за грантовим проєктом “Підвищення освітньої та наукової ролі ДонНУЕТ як внутрішньо переміщеного закладу вищої освіти у громаді Донецької області”, у бібліотеці ДонНУЕТ відбулась презентація, яка висвітлює депортацію кримських татар 1944 року, визнаною Верховною Радою геноцидом.

18 травня 1944 року з Кримського півострова радянський режим розпочав тотальну депортацію кримськотатарського народу в райони Середньої Азії та Уралу. Загалом було депортовано близько 200 тисяч людей. Протягом понад 40 років їм було заборонено повертатися до Криму. За різними даними, дорогою та в місцях перебування під час депортації від насильства, голоду, холоду і хвороб загинуло близько половини депортованих громадян.

Світовий конгрес українців разом з українською діаспорою приєднується до України та кримських татар у всьому світі у відзначенні роковин депортації кримськотатарського народу та закликає міжнародну спільноту підтримати визволення Криму.

Офіційні заходи заплановані у багатьох містах України та світу – Празі, Берліні, Варшаві, а також Канаді, Литві, Польщі, Румунії, Туреччині та ін.

18_ТРАВНЯ_–_ДЕНЬ_ПАМ’ЯТІ_ЖЕРТВ_ГЕНОЦИДУ_КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО

 

 

 

 

142 разів прочитано