Психологічний захист від коронавірусу

Під час діючого карантину дуже важливо не панікувати, коли різні ЗМІ та комп’ютерні мережі подають новини із негативним змістом та окрасою, що викликає ще більше нервування в суспільстві та почуття безсилля й приреченості.

Психологи у таких випадках радять дотримуватися певних правил психологічного захисту, про що бібліотека Навчально-наукового інституту бізнесу та гостинності Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського і розповість вам зараз.

Про харчування та правила особистої гігієни ми вже нагадували вам у наших попередніх статтях. Тому зараз ми зосередимось на виключно психологічних аспектах нашого сучасного існування.

Для гарного фізичного і психологічного стану дуже важлива рухова активність, розмаїття справ та інтересів, що покращують настрій і дозволяють жити з оптимізмом.

Це не лише телефонні розмови з друзями та рідними на досить абстрактні теми. Не завжди потрібно розповідати родичам про різні жахи з новинних сайтів або про те, що трапилося у ваших сусідів чи друзів. Краще, щоб новини мали позитивне забарвлення. Якщо дивитеся з близькими телевізор, то нехай це буде пізнавальна програма або сімейна комедія, або ток-шоу.

Дуже добре перегорнути сторінки улюблених книг чи журналів, прочитати та обговорити новий літературний твір з близькими, яких теж хвилює художній перебіг подій.

Можна повернутися до складання пазлів або настільних ігор, таких як лото, нарди, шахи тощо. Бо зараз у нас є можливість проводити набагато більше часу зі своїми рідними, коли обід або чаювання стають прологом для довгої бесіди «по душам»!

У цей час можна дістати фотоальбоми і розповісти молодшим членам родини про їх рід та коріння, жінки залюбки займаються рукоділлям, коли витвір, зроблений своїми руками буде приносити користь і гармонію у ваші сімейні стосунки. Так, у матусі або сестри буде більше роботи з прибирання, але разом так добре готувати якусь страву – вареники з капустою чи картоплею, висаджувати квіти чи вигулювати домашніх улюбленців. І це гарний привід теж прогулятися по вулиці або усамітнитися у затишних маріупольських алеях, що неподалік від дому. Бо ж рухова активність для гарного психологічного стану людини вкрай потрібна.

Можна медитувати вдома, слухаючи заспокійливу музику, робити дихальні вправи для заспокоєння або виконувати активні фізичні вправи для емоційної впевненості ‒ це допоможе нам бути емоційно захищеною людину.

І дуже стабілізують добрі вчинки: нагодуйте безпритульну тварину, купіть продукти сусідам похилого віку і віддайте з щирими побажаннями здоров’я.

Тож, слід нагадати студентам і викладачам Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, що психологічна впевненість у позитивному розвитку подій дуже важлива для вашого здоров’я та настрою.

З антикоронавірусним привітом із Маріуполя!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

379 разів прочитано